Miért fontos az ingatlan értékbecslés?
2014-02-05. Szerző: Mészáros Ferenc értékbecslő

Eladni, vagy venni szakértő nélkül nem szabad, értékbecsléssel egy hiteles dokumentumot kaphatsz a kezedbe, az ingatlanod áráról. Egy jó értékbecsléssel rengeteg időt, hirdetési költséget takaríthatsz meg, amely többszöröse is lehet az értékbecslés díjánál. Ez hogyan lehetséges? Kérlek, olvasd el az alábbi cikkemet, amelyből meg tudhatod!


lakóingatlan értékbecslés
Ha eladás előtt vagy, akkor az ingatlanod árát ne a hirdetésekből, és a szomszéd is ennyiért hirdeti, állapítsd meg, mert így az esetek többségében könnyen túlárazhatod, vagy alul árazod azt. Tipikus helyzet, amikor az ingatlant úgy árazzák be, hogy a továbblépéshez mennyi pénzre van szükségük, természetesen ennek semmi köze az árhoz. Másik eset mikor az árképzésnél, a vételi árat az eltelt idő inflációjával megszorozzák, sőt az akkori felújítás, tisztasági festés árát is hozzáadják, és ennek az eredménye természetesen irreális lesz.


 

Következő eset, ha az újságokból próbálják az árat megállapítani, ez még célra vezető is lehetne, de itt is óvatosnak kell lenni, mert csak hasonló paraméterű, nagyságú, elhelyezkedésű ingatlant érdemes összehasonlítani.
Hiszen számos más tényezőt figyelembe véve kell kialakítani az ingatlan árát, nem megfeledkezve a kínálati, és az eladási árkülönbözetről sem. Sajnos ez az árképzés nem mindig sikerül, tekintettel, hogy az eladónak nincs árképzési, sem értékesítési tapasztalata, illetve az érzelmek felülírják a jó elképzeléseket is. Hirdeti, és nem csörög a telefonja, hiába várja a vevőket, ilyenkor pánikba esik, és jöhetnek az ingatlanosok. 


Az ingatlanközvetítőknek már van összehasonlítási alapjuk, van értékesítési tapasztalatuk. Már találkoztam olyannal is, aki az eladó által ajánlott hirdetési árat visszautasította, és inkább nem vette fel a portfóliójába. Az ingatlanosok feladata, hogy a tulajdonost megfelelő érvekkel felkészülve, a piaci realitásokról meggyőzzék, és az árat ennek megfelelően alakítsák ki.  Ha ez sikerül az ingatlan belátható időn belül eladódhat. 

Az ár kialakításánál mindenképpen be kell építeni az alku tartalékot, természetesen a kis alku tartalékkal rendelkező ár több vevőt hozhat. Ez vonzó lehet az eladáskor, amelyet érdemes figyelembe venned, és még így sem kell áron alul eladnod. Soha ne áruld el, ha sürgős az eladás. Ne tagad le az ingatlan hibáit, de ne is hívjad fel a vevő figyelmét ezekre. Mindig legyél tárgyilagos, ha nem tudsz jól tárgyalni, bízd az ingatlanosra a mutatást, és az ártárgyalást is. Az ingatlant az eladásra is fel  kell készíteni, ki szeret egy koszos, rendetlen lakást megtekinteni. A felkészítésnek számos trükkje van, de erről majd egy későbbi alkalommal írok. 

Találkoztam olyan esettel is amikor, egy külföldön élő tulajdonos alul árazta a lakását, nem volt tisztában az ingatlana piaci realitásával, és szerződéskötéskor véletlen elszólás miatt visszalépett. Majd megbízta irodámat az értékbecslés elkészítésével, mivel akkor még irodánk közvetítéssel is foglalkozott, így az értékesítést is elvállaltuk. Sikeres értékesítéssel, az ingatlan piaci áron kelt el. Az eladó így több millió forinttal többet keresett.
 


Vásárlásnálelőször is mérjed fel igényeiteket, üljetek le a családdal és beszéljétek meg, hogy a leendő új ingatlannak milyen igényszintet kell számotokra biztosítania (hány szobás, hány fürdőszobás legyen, kertkapcsolatos, vagy emeleti, stb.). Határozzátok meg a szóba jöhető területeket, vizsgáljátok meg, hogy igényeiteket itt elérhetik-e. Mérjétek fel, hogy van-e szükségetek hitelre, ha igen, már most nézzetek pénzintézetet, mert mindegyiknek más és más a hitel politikája. Legjobb már előre megvizsgáltatni hitelképességeteket, így nyugodtan vághattok bele az ingatlan nézésbe, akár egyedül, akár ingatlanossal. Ajánlatos ingatlanossal, mert igényetek ismeretében, már csak azokat az ingatlanokat fogja megmutatni portfoliójából, amelyek szóba jöhetnek, így felesleges kőröket spórolhatsz meg. 

Legnagyobb gond, ha beleszeretsz az ingatlanba, már tervezel, méregeted a leendő bútorok helyét, ha az eladó ezt megérzi, kihasználhatja, és az ártárgyalásnál nem enged az árból. Az is probléma, hogy amennyit kér az eladó az ingatlanáért az nem egyenlő a piaci árral. Hiszen az érték megállapításánál az érzelmei miatt, hogy itt lakott, ő építette, vagy egyéb okból túlárazza azt. Mint vevő, részedre ez többlet értéket nem jelent. Többlet értéket jelenthet számodra, bizonyos személyes szempontok figyelembe vétele, pl. ápolandó család tagjának közelsége, munkahely, iskola közelsége, stb. 

Ha nem tudsz dönteni, forduljál értékbecslőhöz. Az értékbecslésnél, vizsgáljuk az ingatlan jogi helyzetét a dokumentációkból, szemrevételezéssel diagnosztikázzuk az ingatlan műszaki állapotát, ellenőrizzük a méreteit, beépítettségét, a fejlesztés lehetőségét, és egyéb szempontokat is figyelembe veszünk, megbecsüljük a felújítás, átalakítás költségét is. A felújítás költségét alá becsülheted, mivel nem vagy tisztában az árakkal. Az értékbecsléssel hivatalos, hiteles dokumentumot kaphatsz, és a valós ár ismeretében jó alku pozícióba kerülhetsz.


Ingatlant eladni, vagy venniaz emberek nagy többségének életében egyszer, vagy kétszer van szüksége, és ezért nem várható el, hogy a piac ismerete, és értékesítési tapasztalat nélkül ezt megoldja. Az ingatlan a legdrágább értéktárgyunk, és meg kell fontolni minden döntésünket, nehogy hátrányos helyzetbe kerüljünk, ezért van szükségünk szakember segítségére.

Remélem a cikk elolvasása után, már érted, hogy miért is fontos az értékbecslés, és a kifizetett tizenöt és ötvenezer forint közötti kiadásod (amely az ingatlan nagyságától és jellegétől függ) megtérül. Mert megmondjuk az ingatlan valós piaci árát, mert megkönnyítjük döntésedet, meggyorsítjuk az értékesítési folyamatokat, segítjük az ártárgyalásokat, ha igényled, áttanulmányozzuk az adásvételi szerződésedet, javaslatot teszünk, és így neked biztonságot nyújtunk.

Következő cikkemben a telek vásárlás buktatóiról fogok írni.
Sikeres ingatlan eladást, és jó vásárlást kívánok! 

 

<< Vissza a cikkekhez.

 


Címkék: ingatlan értékbecslés eladás előtt, ingatlan értékbecslés vásárlásnál,

Tetszett? Hasznos volt?
Kérlek, ne feledd el megosztani másokkal is, és használd az alábbi közösségi megosztás gombokat!

 


Rétköz Vagyonértékelő Kft. 
1112 Budapest, Rétköz utca 51.

Tel.: +36 30 914 1585